Choď na obsah Choď na menu

Postup prijatia klienta

Na stiahnutie:

Informácie potrebné pred nástupom a počas pobytu.docx

 

Podmienky pre prijatie klienta do ZSS:

Zariadenie sociálnych služieb Obce Horná Mariková pozostáva z troch zariadení:

Zariadenie pre seniorov,

Špecializované zariadenie,

Zariadenie opatrovateľskej služby.

 

Podmienky pre prijatie do jednotlivých zariadení určuje Z. č. 448/2008 o sociálnych službách nasledovne:

 

Zariadenie pre seniorov: (32 miest)

V ZPS sa poskytuje sociálna služba fyzickej osobe

a) ktorá dovŕšila dôchodkový vek a je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby a jej stupeň odkázanosti je najmenej IV. podľa prílohy č. 3 Z. č. 448/2008, alebo

b) ktorá dovŕšila dôchodkový vek a poskytovanie sociálnej služby v tomto zariadení potrebuje z iných vážnych dôvodov.

 

Špecializované zariadenie: 5 miest

            V špecializovanom zariadení sa poskytuje sociálna služba fyzickej osobe, ktorá je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby, jej stupeň odkázanosti je najmenej V. podľa prílohy č. 3 Z. č. 448/2008 a má zdravotné postihnutie, ktorým je najmä Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, pervazívna vývinová porucha, skleróza multiplex, schizofrénia, demencia rôzneho typu etiológie, hluchoslepota, AIDS alebo organický psychosyndróm ťažkého stupňa.

 

Zariadenie opatrovateľskej služby: 3 miesta 

            V zariadení opatrovateľskej služby sa poskytuje sociálna služba na určitý čas plnoletej fyzickej osobe, ktorá je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby podľa prílohy č. 3 Z. č. 448/2008, ak jej nemožno poskytnúť opatrovateľskú službu.

 

ZÁUJEMCA O POSKYTOVANIE SOCIÁLNEJ SLUŽBY

Ak má fyzická osoba záujem o poskytovanie sociálnej služby je povinná poskytovateľovi sociálnej služby na účely uzatvorenia zmluvy o poskytovaní sociálnej služby predložiť tieto potvrdenia a doklady:

1.) Vyplnenú a podpísanú Žiadosť o zabezpečenie poskytovania sociálnej služby (viď. príloha na stiahnutie),

2.) potvrdenie o príjme a doklady o majetkových pomeroch (viď. v dokumentoch na stiahnutie tlačivo Vyhlásenie o majetku – s úradne overeným podpisom)  fyzickej osoby, ktorej sa má poskytovať sociálna služba a osôb, ktorých príjmy sa s ňou spoločne posudzujú a spoločne započítavajú; to neplatí pre fyzickú osobu, ktorá bude platiť úhradu najmenej vo výške ekonomicky oprávnených nákladov,

3.) právoplatné rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu (neplatí pre fyzickú osobu, ktorej sa bude poskytovať sociálna služba bezodkladne a pre fyzickú osobu, ktorá bude platiť úhradu najmenej vo výške ekonomicky oprávnených nákladov).

 

Postup pri vybavovaní Rozhodnutia o odkázanosti na sociálnu službu:

Tlačivo Potvrdenie poskytovateľa zdravotnej starostlivosti (viď. prílohy na stiahnutie) alebo aktuálnu prepúšťaciu správu z nemocnice po hospitalizácií, spolu so Žiadosťou o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu (v prílohe na stiahnutie), na ktorej zadnej časti treba dopísať obec, prípadne mesto podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa a doručiť na príslušnú obec, resp. mesto podľa trvalého pobytu žiadateľa. V prípade žiadosti o posúdenie odkázanosti na špecializované zariadenie sa tieto tlačivá posielajú na Trenčiansky samosprávny kraj.

Obec, mesto, resp. TSK vydá na základe Posudku o odkázanosti na sociálnu službu Rozhodnutie o odkázanosti na príslušnú sociálnu službu.